BINE AȚI VENIT!!!

Καλώς ήρθατε στο νέο site μας, στο οποίο θα μοιραζόμαστε τα νέα των δύο χωρών, Ελλάδα και Ρουμανία, στα οποία θα μπορείτε να συμμετέχετε με τα δικά σας σχόλια και θέματα συζήτησης..

Bine ați venit pe sit-ul nostru în care veți găsi diferite subiecte în ceea ce privește relațiile dintre cele două țări.





Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ziua Europei sărbătorită la Salonic






Europa a sărbătorit  pe 9 mai, 63 de ani, de când s-au pus bazele Uniunii Europene. Pe întreg continentul european au fost organizate manifestări dedicate acestui eveniment. Ziua Europei a fost sărbătorită şi la Salonic, pe data de 16 mai, printr-o conferinţă organizată de Consulatul General al României la Salonic.  Conferința intitulată Europa – o construcție bazată pe o istorie comună. Grecia și Romania în UE” s-a desfășurat la sediul unei instituții europene de prestigiu: Cedefop (Centrul European pentru Dezvoltare şi Formare Profesională), în cea mai modernă sală de conferințe din Salonic.
La această reuniune internațională au participat personalități politice marcante și specialiști din domeniul financiar, al administrației publice, al dezvoltării regionale și al proiectelor europene din România, Grecia și UE.
În cuvântul de deschidere a lucrărilor, consulul general al României la Salonic, domnul Martin Ladislau Salamon, a subliniat semnificaţia simbolică a evenimentului pentru continent şi cetăţenii europeni. „Sărbătorim Ziua Europei într-o perioadă dificilă pentru Uniune şi cetăţenii acesteia. Traversăm o perioadă de incertitudini, în care încrederea în destinul comun european a cetățenilor bătrânului continent nu mai este la fel de puternică” – a susținut diplomatul român. Potrivit consulului general, viziunea părinţilor fondatori ai Uniunii Europei, exemplul lor de gândire strategică şi capacitatea lor de a avea o largă viziune asupra dezvoltării Europei, în ansamblu, sunt la fel de relevante astăzi ca şi la momentul lansării proiectului european. „Dezbaterea actuală privind viitorul Europei trebuie fundamentată pe principiul solidarităţii, urmând exemplul iniţiatorilor proiectului european” – a adăugat Martin Ladislau Salamon.
Domnul Panayiotis Carvounis, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Grecia s-a referit de asemenea la valorile principale ale Uniunii Europene – pacea și democrația. „Nu trebuie să pierdem din vedere aceste valori nici acum, în această grea perioadă pe care o traversează Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a jucat un rol stabilizator prin care continentul european  a fost transformat dintr-un continent al războiului într-unul al păcii” – a subliniat Carvounis. Acesta a amintit că în primul semestru al anului 2014 Grecia va deține președinția Uniunii Europene, ceea ce deschide perspective pozitive pentru întreaga regiune a Balcanilor. Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Grecia a subliniat importanța procesului de lărgire a UE, care – după opinia sa – reprezintă un adevărat „raison d`être” al Uniunii, iar divizarea Europei a fost una artificială, creată de Războiul Rece, ceea ce trebuia eliminat. Carvounis a opinat că Grecia și România au legături strânse datorită istoriei, religiei și culturii comune, ambele țări trecând prin perioade dificile în istoria lor, dar care le-au întărit. „În acest moment Grecia și România implementează deopotrivă grele măsuri de ajustări fiscale, pentru a corecta dezechilibrele create în trecut. Atât poporul grec, cât și cel român au făcut sacrificii uriașe și au arătat o răbdare extraordinară, iar primele semne pozitive au început să apară” – a declarat înaltul oaspete al evenimentului organizat de misiunea diplomatică a României la Salonic.
În discursul său, Ministrul Macedoniei și Traciei, domnul Theodoros Karaoglou a prezentat statistici privind relațiile economice dintre Grecia și România. Ministrul a subliniat că Grecia constituie cel de-al șaselea partener economic ca mărime al României, cu investiții care depășesc 3,2 miliarde de euro, cu peste 5.000 de societăți grecești care activează în România, și care au creat aproximativ 37 de mii de locuri de muncă. Viceguvernatorul Macedoniei Centrale, doamna Stiliani-Zoi Makrantonaki a împărtășit audienței din experiența elenă în reorganizarea administrației locale și regionale din nordul Greciei, transmițând salutul guvernatorului Apostolos Tzitzikostas către organizatorii conferinței. În expunerea sa, domnul Konstantinos Katsimigas, secretarul executiv al Regiunii Macedonia de Est și Tracia a făcut aprecieri despre poziția geopolitică a regiunii pe care o reprezintă, prezentând proiecte privind rețelele de transport de interes european în Balcanii de Est.
În cea de-a doua parte a conferinței, vicepreședintele Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre cu sediul la Salonic, doamna Valentina Șiclovan a prezentat expunerea intitulată „Regiunea Mării Negre: progres, proiecte și provocări. Rolul Băncii pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre”. Doamna Ramona Crăescu, expert în cadrul Cedefop a expus aprecieri privind cooperarea europeană în educația vocațională și trening – învățare permanentă și mobilitate într-o piață unică a muncii. În încheiere, expertul în politici de dezvoltare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională nr. 7 „Centru”, domnul Ștefan Csutak, a vorbit despre programul Erasmus al Uniunii Europene pentru educație, training, tineret și sport.
În pauză, participanții la această interesantă reuniune au avut prilejul să asculte  câteva melodii românești interpretate de tânăra pianistă Eljona Sinjari, care și-a efectuat studiile în România. Fotografiile au fost realizate de doamna Cristina Spătaru.
Apostolos Patelakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου