BINE AȚI VENIT!!!

Καλώς ήρθατε στο νέο site μας, στο οποίο θα μοιραζόμαστε τα νέα των δύο χωρών, Ελλάδα και Ρουμανία, στα οποία θα μπορείτε να συμμετέχετε με τα δικά σας σχόλια και θέματα συζήτησης..

Bine ați venit pe sit-ul nostru în care veți găsi diferite subiecte în ceea ce privește relațiile dintre cele două țări.





Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Seară românească la Salonic cu regizorul Alexa Visarion și scriitoarea Monica Săvulescu Voudouri



Consulatul  General  al României la Salonic, în colaborare cu Societatea  Culturală Balkania  Contemporană de la  Atena, a organizat, la data de 25 aprilie, în sala de spectacole a Institutului Francez, o inedită seară culturală românească, cu participanți de seamă din București, Atena și Salonic.
În discursul de deschidere, gazda evenimentului, consulul general al Franței la Salonic și director al Institutului Cultural Francez din localitate, Christophe Le Rigoleur s-a referit la tradiționalele legături culturale dintre francezi și români, la fructuoasa colaborare cu Consulatul General al României la Salonic, prezentând aportul Institutului la promovarea limbii și a culturii franceze în Salonic. A menționat că, pe parcursul ultimelor luni, comunitatea română s-a aflat pentru a treia oară în această sală a Institutului, care a devenit astfel și o casă a românilor.
Prima parte a programului a cuprins lansarea a două cărți, care, în mod normal, ar  trebui să se afle în bibliotecile tuturor românilor din Grecia. Prima a fost cea a Monicăi Săvulescu Voudouri, <România din afara României: „Avem!”>. Sociologul Monica Săvulescu Voudouri s-a aflat la Salonic pentru a treia oară, în calitate de scriitor. Prima prezență a fost cea din 24 aprilie 2010, când s-a prezentat volumul <Tată, suntem lunateci>, iar pe data de 7 mai 2011, lucrarea <Fetele Nikas în lumina zilei, mare și albă>. Prin urmare, le este cunoscută românilor din Grecia de Nord, care citesc cărțile domniei sale cu multă plăcere, satisfacție și interes. Prezentarea cărții a fost făcută de consulul general al României la Salonic, Martin Ladislau Salamon, doctor în sociologie, care a mărturisit că a fost impresionat de fina descriere a personajelor care apar în volumul de eseuri, de fidela tipologie a caracterelor de emigranți români din cele patru colțuri ale lumii. Îi putem recunoaște pe acești oameni, care se află printre noi, aici în sală chiar: „badanda” care îngrijește copiii și bătrânii străinilor, în loc să îi îngrijească pe ai ei, din România, emigrantul snob care îi „snobează” pe cei rămași acasă, cel „cu gâtul gros cu lanț de aur gros”, admirat de însoțitoare, meșterul cu trusă de scule nemțească care a trecut ilegal Munții Rodopi ca să ajungă în Grecia, plecând mai departe după izbucnirea crizei, vânătorul de burse pentru studenți, etc.  În intervenția sa , Monica Săvulescu Voudouri – președinta Societății  Culturale Balkania  Contemporană – a subliniat că, datorită schimbărilor survenite în România, nu se mai consideră un scriitor român din diasporă, ci mai degrabă scriitor al diasporei române. După ultimele statistici – a menționat scriitoarea – se pare ca 20% din populaţia României se află în afara graniţelor ţării. Pălmaşi, medici, tehnocraţi, studenţi. Printre ei şi artişti. Deci şi scriitori. Istoria recentă ne obligă la acceptarea unui nou concept. Aceşti scriitori nu mai sunt „scriitori români din diasporă”. Ei au devenit „scriitori ai diasporei române”. Prin ei se va şti şi va intra în literatură ce fac, ce gândesc, cum trăiesc şi ce simt cei 20% de români din populaţia ţării, aflaţi în afara frontierelor. Ei sunt cei care, asemenea cronicarilor din vechime, „vor da sama” despre istoria noastră recentă.
Programul a cuprins și prezentarea volumului „7 Schiţe de I. L. Caragiale”, realizat de Atelierul de Traduceri Literare al Balkaniei Contemporane, împreună cu Editura Allotropo din Atena. Despre acest eveniment editorial – publicarea în ediţie bilingvă a unor schițe ale marelui scriitor român de origine greacă – au vorbit editorul Kostas Karatzas şi coordonatorul Atelierului de Traduceri, Angela Bratsou. Lucrarea este o realizare colectivă deosebită a Atelierului, care a marcat Anul Internațional I. L. Caragiale în Grecia.
În a doua parte a programului, invitatul de onoare din România al evenimentului, prof. univ. dr. Alexa Visarion, regizorul lungmetrajului „Înghițitorul de săbii”, realizat în 1981, a invocat momente din colaborarea sa cu marele actor Ștefan Iordache, oferind filmul (subtitrat în limba engleză) spre vizionare publicului român și elen din Salonic. După vizionarea filmului a urmat un interesant dialog cu marele regizor, cei prezenți având posibilitatea să afle diverse amănunte și mai ales atitudinea autorităților din acea perioadă despre unele secvențe îndrăznețe prezentate în film. 

Apostolos Patelakis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου